DesignLusten

Lustenbåtarna på Klarälven

Under lång tid var flottningen en av de största industrierna i Sverige och sysselsatte som mest ett par tusen personer om året bara i Värmland. Lustenbåtarna som användes för bogsering av virke från Deje till Karlstadsområdet kom att bli karakteristiska för flottningen på Klarälven, som var Sveriges sista flottled. Här flottade man ända fram till 1991.

Det var för många ett säkert vårtecken varje år då Lustenbåtarna återigen började dra sina bogsersläp genom Karlstad. Idag är de borta men minnena lever kvar.

Den här boken handlar om båtarnas historia, ett ämne som ingen tidigare skrivit om. Texterna är baserade på ett 20-tal intervjuer gjorda med anställda inom Klarälvens flottnings förening som gjordes i samband med att flottningen lades ner samt intervjuer gjorda av författaren själv mellan 2014–2018. Bildmaterialet är hämtat från såväl museer som privata samlingar och boken ger därmed en unik inblick i båtarnas historia, där de som jobbade ombord själva berättar om sina minnen.

 

Ett urval av recensioner och pressklipp finner du i länkarna nedan:

Recension av boken om Lustenbåtarna i Nya Wermlands-Tidningen

Recension av boken om Lustenbåtarna i Skogsforum

Intervju i Sveriges Radio P4 Värmland

Boken ges ut av Votum förlag

I mars 2019 tilldelades jag Skogshistoriska Sällskapets hedersutmärkelse Örtugen för mitt arbete med att dokumentera flottningen i Värmland. Motiveringen till utmärkelsen finner du här: Örtug nummer 54 tilldelas Helena Lundgren Landin.

Samma månad blev jag även nominerad till Årets Sola av Karlstads kommun, också för mitt engagemang för att dokumentera flottningens historia och för min entusiasm. Motiveringen finner du här: Nominerade till Årets Sola 2019.