Lustenbåtarna på Klarälven

Under lång tid var flottningen en av de största industrierna i Sverige och sysselsatte som mest ett par tusen personer om året bara i Värmland. Lustenbåtarna som användes för bogsering av virke från Deje till Karlstadsområdet kom att bli karakteristiska för flottningen på Klarälven, som var Sveriges sista flottled. Här flottade man ända fram till 1991.

Det var för många ett säkert vårtecken varje år då Lustenbåtarna återigen började dra sina bogsersläp genom Karlstad. Idag är de borta men minnena lever kvar.

Den här boken handlar om båtarnas historia, ett ämne som ingen tidigare skrivit om. Texterna är baserade på ett 20-tal intervjuer gjorda med anställda inom Klarälvens flottningsförening som gjordes i samband med att flottningen lades ner samt intervjuer gjorda av författaren själv mellan 2014–2018. Bildmaterialet är hämtat från såväl museer som privata samlingar och boken ger därmed en unik inblick i båtarnas historia, där de som jobbade ombord själva berättar om sina minnen.

Signerade exemplar av boken kan köpas direkt av mig för 200 kr/st + frakt, eller för avhämtning i Skoghall. För att beställa, skicka ett mail till helena.landin@designlusten.se

Pressklipp om Lustenbåtarna på Klarälven, utgiven av Votum förlag.

Ett urval av recensioner och pressklipp finner du i länkarna nedan.

Intervju i samband med prisutdelningen av Region Värmlands litteraturpris 2019:

Intervju i SVT från Bokmässan i Göteborg 26 september 2019: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/lusten-till-lustenbatarna-i-fokus

Recension av boken om Lustenbåtarna i Nya Wermlands-Tidningen

Recension av boken om Lustenbåtarna i Skogsforum

I mars 2019 tilldelades jag Skogshistoriska Sällskapets hedersutmärkelse Örtugen för mitt arbete med att dokumentera flottningen i Värmland. Motiveringen till utmärkelsen finner du här: Örtug nummer 54 tilldelas Helena Lundgren Landin.

Samma månad blev jag även nominerad till Årets Sola av Karlstads kommun, också för mitt engagemang för att dokumentera flottningens historia. Motiveringen finner du här: Nominerade till Årets Sola 2019. 

I september 2019 tilldelades jag Region Värmlands litteraturstipendium på Bokmässan i Göteborg.